Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2008 00:40 - ЗА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА С.........
Автор: gmihov Категория: Технологии   
Прочетен: 445 Коментари: 1 Гласове:
0



ЗА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА С ВЪПРОСИ И КРАТКИ ОТГОВОРИ В СВЕТЛИНАТА НА ТЕОРИЯТА ЗА БАЗОВАТА СЪЩНОСТ НА ВЕЧНОСТТА/ НА ВСЕМИРА, НА КОСМОСА, НА БОГА И ПР./ 

                                   / Продължение/ 

 

 

Въпрос 89 :

  Каква е разликата между вярата в Бога и религията в светлината на теорията за базовата същност на Вечността ?

Кратък отговор:

  Вярата просто е субективно възприемане за наличие или липса на Бог и тя не носи никакви добрини и злини на човечеството.

  Религията е власт с лидери , структури и правила. Тя използува вярата за да налага правилата и волята на лидерите за да господствува човек над човек, както във всяка власт. Тя не само със словото, но и със сила налага своята воля над човешките маси. Обединява човешки общности и ги противопоставя на други човешки общности, което води до жестоки борби между отделните религии и между сектите в тях.

 Няма религия, която да се е наложила само със словото. Ако внимателно се вгледаме  в библията ще видим наниз от войни в които еднобожието , такова, каквото го виждат и възприеман еврейските лидери, като пророци и военни водачи  се налага с меч и кръв. Ако проследим историята на християнсгвото до днешни дни ще видим кървави борби и войни за

                                                           38

надмощие  не само спрямо други религии , но и вътре в самота християнство за власт и надмощие. Таса  от създаването му до сега е историята и с исляма.

  Докато обикновените хора евреи, християни и мюсюлмани разбират ,че вярват в един Бог и при липса на намеса на своите лидери живеят в мирно съжителство, то техните лидери със своите страсти и амбиции за власт и  господство  ги разделят и противопоставят.

  Във вярата няма ирархия. Всички хора пред Бога са равни. В религията има ирархия  и нейните правила по волята на лидерите й строго се спазват. При нарушението им не на небето, а още тук на земята по волята на лидерите и създадените от тях правила се наказват, включително и със смърт. Ярък пример за това са кладите за изгаряне на хора по времето на инквизицията и съвременните масови убийства  с знамето на исляма.

  Ако вярата в Бога не носи зло на хората, напротив прави ги по добри , то религиите с амбициите на техните лидери за власт и господство , подобни на амбициите  на политическите лидери,  разделейки хора, които вярват в един и същи Бог, разделяйки хората в една и съща религия носи зло на хората и те скъпо плащат за амбициите на своите лидери за господство от памтивека и до сега .

  Реално в лицето на неделимото и съхранмо триединство от : пространство – материя – движение , като единствена  реална Вечност, единствен реален Бог от който и в който произтича всичко и който със своята същност се намира във всичко има само един Бог. Но!.. хората са различни, като част от неговата същност са различни, което ги разделя на две основни общности : вярващи в съществуването на Бог и  атеисти не вярващи. Това, при наличните амбиции  и страсти за власт и господство при човека също води до изява на лидери, които противопоставят човешки общности  с кървави борби едни срещу други.  Комунистическите революции през 20-я век, които протекоха в света са ярък пример за това. И тук бедата идва не от това, кой вярва и кой не вярва в наличието на Бог, а в амбициите и страстите за власт и господство на човека над човека.

  Както религиозната , така и политическата власт, където реално имаме налагате на човека над човека и разпределение на определени материални блата носят големи злини над обикновените хора,  но без тях , при пълна липса на власт идва още по  голямо зло , идва анархията, в която с пълна сила се проявява агресивността на живата природа и при човека.

  Не вярата  и липса на вяра в Бога ще осигурят желания от всички обикновени хора вечен мир и благоденствие, а осъзнаването на общия произход на чавека, независимо от това вярващ или не вярващ е и  общите  усилия на теисти и атеисти  в овладяване агресивността и алчността на човека и неговата страст да се налага един над друг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Обективната,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gmihov - За властта
07.12.2008 07:39
За властта,която, като религиозна и светска е нещо различно от вярата и се изразява в налагане волата на човека над човека е най - голямата зло . Но! без това зло и при човеке и при животните няма добро.
Без него има още по голямо зло - безвластието, при което оцеляването на човешкото общество е немислимо.
Ако по някъкв начин отпадне днес властта / религиозна и политическа / ,в името на която човечеството скъпо плаща, включително и с невинно избити хора, съвременото човешко общество ще се разпадни до нивото на властта , която е на лице при животните и броят на човешката популация ще се върне на нивото на дивото от където е започнала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gmihov
Категория: Технологии
Прочетен: 3320236
Постинги: 3734
Коментари: 6009
Гласове: 5113
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930